14 March 2012

meggi!!!




i love megi!! hehhehe..bila takde apa-apa makanan untuk mengisi perut,ataupun ada je sengaja mengada nak makan megi jugak!!! sampai mak aku pun tego...''jangan selalu makan megi ,nanti dapat penyakit buah pinggang'' :)..ok mommy!! tapi aku bukan selalu makan megi kerap sangat pn..kalau aku tinggal sorang kat rumah,nk makan je masak megi,masak megi je nak makan.ok,secara normal kita masak megi macam ni
#rebus megi yg kerinting dalam air sampai lembik
#dah siap,letak perencah bla bla 

ermm...boring la macam tu...untuk jadikan megi tu  rasa lain aku mereka cipta sendiri cara masak magi aku tu..yes!!macam dalam gambar diatas semestinye seeeedddaaappp!!!!nak tahu macam mne ek??ok2..meh sni nenek guru ajrkan :P
ni style aku keyh..

bahan2
*megi
*kentang(suka hati la  nak berapa ..klu sorang 1@2 kentang cukup!
*ayam(nak tuka mcm udang ,ikan & lain2 boleh)
err..ad lagi tak ye??jap jap tgh pk..haaa..betol la..sikit tu je
*ops!jgn lupa perencah megi dalam bungkusan megi tu!!
cara2:
#rebus megi
#potong kentang nipis-nipis
#masukkn kentang yg dah potong nipis2 td dalam periuk until kentang tu dah lembut
#sementara nak tunggu megi & kentang tu siap,ambil ayam potong kecik2..lepastu goreng dalam kuali ataupun sebelum masak ayam tu,nak letak ap2 perencah ke dibenarkan :)
#kalau dah pasti kentang & ayam dah masak,terus blend  ayam & kentang tu sampai lumat2 jadilah macam gambar bwh ni




#bile dah blend,masukkan perencah megi..tak kira kari ke ayam ke..gaul2 sampai sebati
#dah siap,masukkan mee megi yg telah masak,then terus gaul




kalu dah ikut sume langakh ni,apa lagi tunggu,baham la terus!!!ops..cop cop!!baca bismillah dulu ;)
ok!! ladies & gentlemen..selamat mencuba! :D

No comments: