22 January 2012

sejarah KFC

tengah ''syok'' makan KFC lepas balik dari tusyen,tiba-tiba ''terjeling'' Colonel Harland Sanders lepas tu beliau jeling kat aku balik..hehhe(gurau je) eh!!jangan salah faham ye..... cuba teka siapa dia tu??!! artis ke? no!!bukan bukan..ta tahu eh??! :)maybe kalau dikatakan artis boleh jugak kot~~..ala..kalau kita beli KFC mesti gambar muka dia terpampang kat kotak KFC tu..haaaaa...da tahu kan??!!!.....bila terpandang muka dia dalam frame yg besar kat dinding KFC tu,terdetik kat hati nak cari SEJARAH KFC & update kat blog..hehhehe..ok!jom kita tambahkan pengetahuan kita ok?!!:D

colonel harland sanders

  • Kolonel Harland Sanders, lahir September 9, 1890, secara aktif bermula francais perniagaan ayam pada usia 65 tahun. Sekarang, Kentucky Fried Chicken ® perniagaan beliau mula telah berkembang menjadi salah satu sistem perkhidmatan makanan runcit terbesar di dunia. Dan Kolonel Sanders, perintis restoran perkhidmatan segera, telah menjadi simbol semangat keusahawanan.
  • Apabila Kolonel berusia enam tahun, bapanya meninggal dunia. Ibunya telah dipaksa untuk pergi ke tempat kerja, dan Harland terpaksa menjaga adik-adik lelakinye berusia tiga tahun dan  adiknya yang masih bayibayi. Pada usia tujuh tahun, beliau adalah sarjana skor hidangan serantau.
    • Pada usia 10, beliau mendapat pekerjaan pertama beliau bekerja di ladang berhampiran untuk $ 2 bulan. Apabila ia baru berusia 12 tahun, ibunya berkahwin semula dan beliau meninggalkan rumahnya berhampiran Henryville, Ind, untuk bekerja di ladang di Greenwood, Ind. Beliau mengadakan siri pekerjaan dalam tempoh beberapa tahun akan datang, mula-mula sebagai berusia 15 tahun konduktor trem di New Albany, Ind, dan kemudian sebagai soldiering swasta yang berusia 16 tahun, selama enam bulan di Cuba.
      • Setelah itu ia menjadi petugas pemadam kebakaran, belajar ilmu hukum melalui korespondensi, praktik dalam pengadilan, asuransi, operator kapal feri, penjual ban, dan operator bengkel. Apabila dia  berusia 40 tahun, Kolonel mula memasak untuk pelancong lapar yang berhenti di stesen perkhidmatan beliau di Corbin, Ky. Dia tidak mempunyai restoran, tetapi berkhidmat penduduk di atas meja makan sendiri di kediaman stesen perkhidmatan beliau.
        • Kemasyhuran Sander berkembang. Gabenor Ruby Laffoon dibuat beliau Kolonel Kentucky pada tahun 1935 sebagai pengiktirafan sumbangan beliau kepada masakan negeri. Dan pada tahun 1939, penubuhan beliau pertama kali disenaraikan dalam Duncan Hines "Adventures di Makan Baik."
        • Sehingga dia parah ditimpa dengan leukemia pada tahun 1980 pada usia 90, Kolonel yang dilalui 250,000 batu tahun melawat empayar KFC beliau mengasaskan.
        • Dan semuanya bermula dengan lelaki yang berusia 65 tahun yang menggunakan cek Keselamatan Sosial $ 105 beliau untuk memulakan perniagaan .
         
        ermm..sekarang dah tahu??jangan tahu makan KFC je (aku la tu) hehehhe...maybe nnt aku cari sejrah pizza plak..hahaha

        note:aku buat short notes pasal beliau..point pentig je aku ambil..:)

    No comments: